• ŠOUM

  ŠOUM
  Študetska Organizacija Univerze v Mariboru
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • Fakulteta ŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
Praksa v tujini

Praksa študentom omogoča, da v realnem okolju preizkusijo znanje, ki so ga pridobili v času študija, to znanje pa še dodatno nadgradijo s praktičnimi izkušnjami.

Praksa v tujini jim omogoča, da si izkušnje naberejo v mednarodnem okolju, se naučijo tekoče govoriti angleščine ali drugega jezika, ki ga tam uporabljajo, se naučijo hitro prilagajati v novem okolju ter s tem pridobijo velik plus za kasnejše iskanje zaposlitve. Študentje se na prakso v tujino lahko odpravijo preko različnih organizacij. Nekatere izmed njih so naslednje:

 

Od študijskega leta 2007/2008 se študentje v okviru programa Erasmus lahko odločijo za opravljanje praktičnega usposabljanja v tujini.

KDO?

Minimalni kriteriji, ki jih mora izpolnjevati študent/ka, so formalni status v RS (državljan, begunec, stalno prebivališče) in status študenta (vsaj 2.letnik) v času študijske prakse v tujini. Dodatne zahteve so lahko zadostna motiviranost študenta/ke, primernost prakse ( ki naj bi bila v navezi s študijem), znanje jezika države v katero odhaja na prakso itd.

Vsak študent bo lahko le enkrat v času študija opravljal Erasmus prakso in enkrat Erasmus izmenjavo. Erasmus študijska praksa bo predvidoma lahko potekala tudi v kombinaciji z Erasmus študijsko izmenjavo.

KAM?

To pomeni, da lahko študentje opravijo del ali celotno študijsko prakso v podjetjih oz. centrih izobraževanja ene od držav članic EU, EFTA/EEA ali v Turčiji.

Študent/ka si izbere podjetje ali center izobraževanja, kjer bi želel/a opravljati Erasmus študijsko prakso. Nekatere fakultete imajo v ta namen že podpisane sporazume s podjetji in organizacijami po Evropi.

KAM NE?

Usposabljanje ni mogoče v naslednjih institucijah:

 • Evropske institucije;
 • Organizacije, ki vodijo EU programe in
 • Diplomatska predstavništva RS v tujini.

Razpis in dodatne inforamcije!

Razpis in obrazce za prijavo na Erasmus prakso najdete na spletni strani Univerze v Mariboru.

Za iskanje praks in prirpavništev priporočamo spletno stran www.erasmusintern.org.