• ŠOUM

  ŠOUM
  Študetska Organizacija Univerze v Mariboru
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • Fakulteta ŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
Redni študij v tujini

Vse več mladih svojo karierno pot po študiju nadaljuje v tujini. Spet drugi pa si uspešno kariero tlakujejo že z rednim študijem v tujini. Izobraževanje v tuji državi daje posamezniku širino in mu širi obzorja. In kaj študentje iz take izkušnje odnesejo? Poleg nepozabnih spominov nadgradijo znanje tujega jezika in se pohvalijo s poznanstvi, ki jih spletejo med bivanjem v tujini. Ne nazadnje študij v tujini pomeni tudi privlačno reference za kasnejšo zaposlitev.

Kako izbrati ustrezno fakulteto, program?
Na študij v tujini se je potrebno začeti pripravljati vsaj eno leto prej. Izbira študijskega programa je odvisna od pogojev, ki jih univerza postavi ter interesov in možnosti, ki jih študent ima. Posvetujte se s profesorji na slovenskih univerzah. Znali vam bodo svetovati, kateri programi so dobri.

 

Kaj vse je potrebno narediti pred odhodom na študij v tujino?
• izbrati univerzo in program študija;
• izbrati podatke o postopku prijave in o rokih za prijavo;
• preveriti, kaj vse potrebuješ za prijavo (prevedena in preverjena potrdila o dosedanjem šolanju, potrdilo o znanju jezika, priporočila profesorjev …);
• pozanimati se o možnostih financiranja (domače in tuje štipendije, posojila, študentsko delo v tujini …);
• pozanimati se o načinu življenja v državi, kamor odhajaš.

 

Ali je dovolj potrdilo o slovenski izobrazbi ali moram opravljati še katere druge izpite?
V določenih primerih je dovolj potrdilo (in prevod) o končani maturi ali diplomi, če gre za podiplomski študij. Včasih pa to ni dovolj. Maturitetne ocene morajo biti primerljive z ocenami v državi, kamor želite iti študirat.

 

Primer za Veliko Britanijo:
Na študij v Veliki Britaniji se lahko prijavite s slovensko maturo, vendar maturitetne ocene niso uradno primerljive z britanskimi. Univerze in kolidži bodo obravnavali vsako prijavo posebej in presodili, ali rezultati mature ustrezajo njihovim vpisnim pogojem. Običajno ni potrebno opravljati sprejemnega izpita ali intervjuja, morda pa boste morali poslati kak svoj izdelek, na primer esej. če se prijavljate za študij likovne umetnosti in oblikovanja, boste verjetno morali priložiti vaš portfolio. Za študij glasbe in gledališke igre pa vas bodo povabili na avdicijo.
(vir in več informacij: British Council)

 

Kako lahko pridem do štipendije za študij v tujini?
Slovenski viri štipendij, informacije o štipendijah: Ministrstvo za kulturo, AD FUTURA, CMEPIUS, Slovenska znanstvena fundacija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru

Nekaj povezav do strani, ki predstavljajo možnost rednega študija v tujini
Avstralija: http://studyinaustralia.gov.au/Sia/Splash.aspx
Kanada: http://www.schoolsincanada.com/ProgramsandFieldsofStudy.cfm
Francija: http://www.campusfrance.org/fr/
Avstrija: http://www.studyguide.at/
Nemčija: http://www.study-in.de/en/

Študij v tujini ponuja tudi organizacija Dream Foundation preko nje se je mogoče vpisati v skoraj 60 izobraževalnih ustanov po vsem svetu. Šole ponujajo več kot 3000 študijskih programov v angleškem jeziku. Šole so bile do sedaj vedno dobro ocenjene, zato lahko zagotavljajo kakovost študija. Cenijo ustvarjalnost, odprtost, sodelovanje in predanost.
 

Dream Foundation je evropska neprofitna organizacija, ki ustvarja priložnosti, zagotavlja informacije in nudi podporo pri študiju v tujini.

FORUM

Prijava na izmenjavo

Če se na posamezno izmenjavo prijavi vem študentov, kot je razpisanih mest, kdo izmed prijavljenih bo potem lahko odšel na izmenjavo? Ali se gleda na povprečje na faksu?

Prostovoljci

aja, kaj ve kdo če se lahko prijavim na SCiM kot udeleženec, čeprav sem iz Slovenije?

Član ESN

Buddye ma menda ESN MB... najboljše da jih čim prej kontakriraš, glede na to da se bliža novi semester in novi erasmusi. ;)

Erasmus izkušnja Göttingen

Izmenjavo sem podaljšala še en semester

Erasmus buddy

Kako je biti Erasmus buddy - mentor

BEST

Zimski tečaj v Gradcu
Kontaktiraj nas

+386 222 856 00
mednarodna@soum.si
ŠOUM
Gosposvetska cesta 86
2000 Maribor