• ŠOUM

  ŠOUM
  Študetska Organizacija Univerze v Mariboru
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • Fakulteta ŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
Praksa v tujini!

Univerza v mariboru objavlja razpis za opralvjanje praktičnega usposabljanja v tujini. Osnovne informacije najdete v tem članku.

19.10.2015 23:47:18

Najboljši način za pridobivanje izkušenj, kompetenc, znanj in osebni razvoj je vsekakor opravljanje prakse, v kolikor je to mogoče celo v tujini. To priložnost za vse študente, ki so opravili vsaj prvi letnik študija, ponuja razpis, ki ga objavlja univerza v Mariboru. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj osnovnih podatkov, ki vam bodo pomagali k lažji odločitvi za opravljanje prakse v tujini.

 

Kdo se lahko prijavi?

 

Vsak študent ima možnost mobilnosti va vsaki stopnji študija po 12 mesecev, ki jih lahko izkoristi tudi 2 meseca po diplomiranju, če se prijavi dokler ima veljaven status študenta. Pogoj za prijavo je, da ste vpisani najmanj drugi letnik dodiplimskega študija na univerzi v Mariboru.

Prav tako lahko razpis izkoristijo tudi tisti, ki so že bili na mobilnosti v okviru Erasmus+ ali Erasmus VŽU, za manj kot 12 mesecev in želijo "neporabljene" mesece izkoristiti za prirpavništvo, vendar vsaj za 2 meseca. 

Strokovno praktično usposabljanje mora seveda biti usklajeno z vašim študijem, saj se boste s tem praktično nadgradili svoje pridobljeno znanje. Za to bo poskrbel vaš mentor na matični fakulteti in Erasmus koordinator, s podpisom dokumetna "Learning Agreement for traineeship".

 

Kje pa lahko opravljam prirpavništvo? 

 

Organizacija gostiteljica je lahko visokošolska institucija, nosilka Erasmus listine ali katera koli javna ali zasebna organizacija, ki je dejavna na trgu dela ali področju izobraževanja, usposabljanja in mladine. Taka organizacija je lahko na primer:

 • javno ali zasebno, malo, srednje ali veliko podjetje (vključno s socialnimi podjetji);
 • javni organ na lokalni, regionalni ali nacionalni ravni;
 • socialni partner ali drug predstavnik sveta dela, tudi gospodarske zbornice,obrtniška/poklicna združenja in sindikati;
 • raziskovalni inštitut;
 • fundacija;
 • šola/zavod/center za izobraževanje (na kateri koli ravni, od predšolskega do višjega sekundarnega izobraževanja, vključno s poklicnim izobraževanjem in izobraževanjem odraslih);
 • neprofitna organizacija, združenje, nevladna organizacija;
 • organ, ki zagotavlja poklicno usmerjanje, poklicno svetovanje in informacijske storitve.

Države, kjer lahko opravljate prirpavništvo so: članice Evropske unije, Islandija, Liechtenstein, Makedonija, Norveška in Turčija. 

! Nasvet: Svojega gostitelja lahko najdete tudi na http://erasmusintern.org/, kjer organizacije in podjetja iščejo svoje bodoče prirpavnike.

 

Kako pa je z denarjem?

 

Dotacija Erasmus, ki jo lahko pridopbite, vam bo pomagala kriti le stroške bivanja največ za obdobje 5 mesecev, a ne v celoti. Višina mesečne dotacije se določi glede na državo v kateri opravljate pripravništvo. Hkrati ste še naprej upravičeni do prejemanja svoje trnutne naionalne štipendije.

 

Skupina 1

500 EUR/mesec

Programske države z visokimi stroški bivanja Avstrija, Danska, Finska, Francija, Irska, Italija, Lihtenštajn, Norveška, Švedska, Velika Britanija     

Skupina 2

450 EUR/mesec

Programske države s srednjimi stroški bivanja Belgija, Ciper, Češka, Grčija, Hrvaška, Islandija, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Španija, Turčija     

Skupina 3

400 EUR/mesec 

Programske države z nižjimi stroški bivanja Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Makedonija, Malta, Poljska, Romunija, Slovaška     

 

 

Kako se lahko prijavim?

 

Za prijavo potrebujete spodnje dokumente: 

 1. Izpolnite prijavni obrazec, ki ga podpiše tudi vaš mentor.
 2. Potrjen sporazum za praktično usposabljanje (Learning Agreement for Traineeship)
 3. Vašoobrazložitev, kako usposabljanje v tujini doprineslu k nadaljnjemu izobraževanju in zaposljivosti.
 4. Potrdilo o vpisu. 

Vse skupaj po pošti pošljete na naslov: Univerza v Mariboru, Služba za mednarodno sodelovanje in programe mobilnosti, Slomškov trg 15, 2000 Maribor

 

Rok za prijavo ni določen! Prijaviti se je možno do prijave sredstev oziroma zapolnitve mest!

 

Več informacij in celoten razpis najdete na : http://www.um.si/mednarodno-sodelovanje/erasmusplus/Strani/Strokovno-prakti%C4%8Dno-usposabljanje-v-tujini---pogodbeno-leto-2015.aspx

 

 

 

 

 

 

 

Prenesi v:
FORUM

Prijava na izmenjavo

Če se na posamezno izmenjavo prijavi vem študentov, kot je razpisanih mest, kdo izmed prijavljenih bo potem lahko odšel na izmenjavo? Ali se gleda na povprečje na faksu?

Prostovoljci

aja, kaj ve kdo če se lahko prijavim na SCiM kot udeleženec, čeprav sem iz Slovenije?

Član ESN

Buddye ma menda ESN MB... najboljše da jih čim prej kontakriraš, glede na to da se bliža novi semester in novi erasmusi. ;)

Erasmus izkušnja Göttingen

Izmenjavo sem podaljšala še en semester

Erasmus buddy

Kako je biti Erasmus buddy - mentor

BEST

Zimski tečaj v Gradcu
Kontaktiraj nas

+386 222 856 00
mednarodna@soum.si
ŠOUM
Gosposvetska cesta 86
2000 Maribor