Ninina zgodba: ­čĺ¬Erasmus 1:0 korona virusÔŁî

Ninina zgodba: ­čĺ¬Erasmus 1:0 korona virusÔŁî

Na vpra┼íanja je odgovarjala Nina, ki je na ┼ítudijski izmenjavi v Debrechnu, na Mad┼żarskem.

 1. Kam in kdaj si od┼íla na ┼ítudijsko izmenjavo? Zakaj ravno tja?  

Septembra 2019 sem se odpravila na celoletno Erasmus izmenjavo na Mad┼żarsko, v Debrecen. Fakulteto za medicino v Debrecenu sem izbrala zaradi podobnosti predmetnika in rednega angle┼íkega programa, ki ga ┼że vrsto let izvajajo za ┼ítudente iz tujine. 

 1. Kdaj/kako/kje si izvedela za situacijo z virusom? ─îe si za virus izvedela pred odhodom v tujino, ali si imela pomisleke o odhodu iz Slovenije?  

Situacijo z virusom sem spremljala ┼że od pojavitve na Kitajskem. V Sloveniji in na Mad┼żarskem se je pojavil isto─Źasno, ko sem bila sama ┼że skoraj na polovici drugega semestra. 

 1. Kaj je bila tvoja prva misel, ko so uvedli karanteno?  

Uvedba karantene je bila postopna ÔÇô sprva so ukinili vse dejavnosti na fakulteti, nato so izpraznili vse ┼ítudentske domove in vse tuje ┼ítudente preselili v en ┼ítudentski dom, nato je bilo socialno distanciranje priporo─Źeno, z 28. marcem pa tudi zakonsko uvedeno. Sama sem se ves ─Źas trudila upo┼ítevati vse previdnostne ukrepe in se umikala od drugih, spremljala sem tudi situacijo v Sloveniji, ki ji je Mad┼żarska sledila z nekajdnevnim zamikom, tako da sem bila na karanteno v mislih pripravljena. Najve─Źji ob─Źutek tesnobe, mi povzro─Źa misel na zaprte meje in dejstvo, da se domov ne morem vrniti kar tako, brez pomo─Źi veleposlani┼ítva.  

 1. Zakaj si se odlo─Źila ostati na izmenjavi?  

Na izmenjavi sem se odlo─Źila ostati predvsem, ker si ┼żelim tukaj do konca opraviti izpite in uspe┼íno kon─Źati 5. letnik. Zaradi narave mojega ┼ítudija pri─Źakujem, da bom morala opraviti prakti─Źni del posameznih predmetov po umiritvi pandemije in bom morala biti fizi─Źno prisotna, hkrati pa se zaradi nekoliko zaostrenih politi─Źnih razmer bojim, da bo vstop na Mad┼żarsko nemogo─Ź, tudi ko bo Univerza ┼że odprta. Podoben namig smo dobili tudi od dekana medicinske fakultete v Debrecenu. 

 1. Kako je odlo─Źitev, da ostane┼í v tujini, sprejela dru┼żina? 

Dru┼żina si seveda ┼żeli, da bi pri┼íla domov, predvsem jih skrbi, da bi tukaj zbolela in ne bi prejela potrebne oskrbe, vendar mojo odlo─Źitev sprejemajo in so mi v ogromno podporo. 

 1. Ali sedaj po nekaj tednih, ob┼żaluje┼í odlo─Źitev, da si ostala v tujini? 

─îeprav sem se zna┼íla v nekoliko te┼żji situaciji, kot ─Źe bi bila doma, svoje odlo─Źitve ne ob┼żalujem. Ko me zaradi nastale situacije popade nelagodje, se obrnem na prijatelje in doma─Źe in se opomnim, da COVID-19 izolacija ne bo trajala ve─Źno.  

 1. Ali so drugi ┼ítudenti ostali v kraju, kjer si na izmenjavi ti?  

Nekateri ┼ítudenti so ostali, nekateri pa so se odpravili domov, predvsem zaradi strahu pred zaprtjem mej. 

 1. Kako poteka ┼ítudij v tujini sedaj?  

Po enotedenskem premoru so vzpostavili u─Źenje na daljavo, ki ve─Źinoma poteka s posredovanjem PowerPoint predstavitev, pri nekaterih predmetih so se potrudili in dodali tudi govorne razlage, kvize. ┼Żal zaradi narave mojega ┼ítudija, prakti─Źnega dela trenutno ne moremo izvajati.  

 1. Ali ste prejeli s strani slovenske univerze kak┼ína obvestila o tem, kako ravnati, in kak┼ína so bila ta?  

Prejeli smo predvsem nasvete, ┼íe vedno pa je bila odlo─Źitev v na┼íih rokah. Pozvani smo bili tudi k posredovanju podatkov Ministrstvu za zunanje zadeve, ponudili pa so nam tudi pomo─Ź, v primeru, da se ┼żelimo vrniti domov. 

 1. Kak┼íne so trenutne razmere v kraju, kjer si na ┼ítudijski izmenjavi?  

Mad┼żarska je po nekaj tedenskem prepri─Źevanju kon─Źno objavila ┼ítevilo oku┼żenih v posameznih regiji (pred tem so bili pravzaprav edina evropska dr┼żava, ki teh podatkov ni delila) in v regiji s pol milijona prebivalci, v kateri je Debrecen, je trenutno 13 oku┼żenih. Trgovine z ┼żivili, drogerije in lekarne so do opoldneva odprte izklju─Źno za starej┼íe od 65 let, kasneje pa tudi za ostale. Ve─Źina ostalih trgovin, kavarn in restavracij je zaprtih. Ljudje se lahko ┼íe vedno odpravimo na sprehod, le da ob tem sre─Źamo nekoliko ve─Ź policistov in vojakov. 

 1. Kako poteka tvoj dan v karanteni?  

Zbudim se, za marsikoga sredi dneva, si pripravim zajtrk in hkrati brskam med koronovicami o koroni. Nato pa se v lepem vremenu odpravim na sprehod v bli┼żnji park in gozd. Enkrat tedensko se odpravim tudi v trgovino. Po dnevni dozi vitamina D sledi nekaj ur dela za faks in u─Źenja, ki jih prekinem s kuhanjem kosila ali video klicem z doma─Źimi. Pred spanjem sledi brskanje po spletu, dokler ne zatisnem o─Źi.  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.