Zalina zgodba: ­čĺ¬Erasmus 1:0 korona virusÔŁî

Zalina zgodba: ­čĺ¬Erasmus 1:0 korona virusÔŁî

Na vprašanja je odgovarjala Zala, ki je na študijski izmenjavi v Cartageni, v Španiji.

 1. Kam in kdaj si od┼íla na ┼ítudijsko izmenjavo? Zakaj ravno tja?  

8. februarja 2020 sem se odpravila na ┼ítudijsko izmenjavo v Cartageno, v ┼ápaniji. Preden sem se prijavila na Erasmus izmenjavo, sem vedela, da ┼żelim v ┼ápanijo, da izbolj┼íam svojo ┼ípan┼í─Źino, zraven tega pa mi je izredno v┼íe─Ź njihov na─Źin ┼żivljenja, hrana, ljudje, itd.  

 1. Kdaj/kako/kje si izvedela za situacijo z virusom? ─îe si za virus izvedela pred odhodom v tujino, ali si imela pomisleke o odhodu iz Slovenije?  

Preden sem se odpravila na izmenjavo se je virus ravno pojavil v Evropi. Stanje se ni zdelo tako zastra┼íujo─Źe kot je sedaj. Nih─Źe nas ni opozoril na to, da bi bilo bolje ostani doma, kot oditi iz dr┼żave zaradi virusa in tudi sama nisem imela nobenih pomislekov. Kljub temu, sem par dni preden sem zapustila Slovenijo kupila za┼í─Źitno masko, za vsak primer. Spomnim se, da na dunajskem letali┼í─Źu ob mojem odhodu v tistem ─Źasu ni bilo veliko ljudi, ki bi nosili maske. V Cartageni je v za─Źetku vse potekalo normalno, brez kak┼ínih koli  varnostnih ukrepov pred virusom. ┼átudentje smo normalno hodili na fakulteto, se dru┼żili, zabavali, hodili na izlete. To je trajalo vse do 13.marca. Spomnim se, da smo imeli ravno 13.3. ┼íe zabavo v enem od stanovanj, nato pa je naslednji dan ┼że sledila poplava varnostnih ukrepov. ┼ápanska vlada je odpovedala ┼íole, zaprla vse lokale in ne┼żivilske trgovine, prepovedala dru┼żenja. In tako smo bili ” naenkrat obsojeni” ostati doma. 

 1. Kaj je bila tvoja prva misel, ko so uvedli karanteno?  

Definitivno si svoje Erasmus izku┼ínje nisem predstavljala tako. Ko se odpravi┼í na izmenjavo ima┼í velika pri─Źakovanja o stvareh, ki si jih ┼żeli┼í izkusiti: od spoznavanja novih ljudi, kulture, jezika, samostojnega ┼żivljenja, potovanj … Kljub temu, sem se hitro sprijaznila z mislijo, da je to pa─Ź v tem danem trenutku potrebno, ne samo zame, ampak za cel svet. Moram re─Źi, da smo se vsi ┼ítudentje od prvega dneva karantene striktno dr┼żali pravil.  

Kljub temu, da moja izmenjava ni potekala, tako kot sem si jo zamislila, pa vseeno sku┼íam iz trenutne situacije potegniti kar se da najve─Ź. Tako imam ─Źas, da se posvetim sama sebi, se nau─Źim ┼żiveti sama s seboj in po─Źnem stvari, ki jih pred tem nisem.  

 1. Zakaj si se odlo─Źila ostati na izmenjavi?  

Dolgo ─Źasa sem razmi┼íljala o tem ali je bolje ostati ali oditi domov. Ko so ┼ítudentje za─Źeli odhajati v svoje dr┼żave, sem tudi jaz pomislila na to, da je mogo─Źe bolje oditi nazaj v Slovenijo. Ampak ena od klju─Źnih stvari, ki je pripomogla k moji odlo─Źitvi, da ostanem tukaj, je ta, da stanje v Sloveniji ni ni─Ź bolj ro┼żnato kot stanje v ┼ápaniji. Moram re─Źi, da sem bila pod velikim pritiskom. Nih─Źe mi ni znal povedati, kaj je bolje, ostati ali oditi. Klicala sem tudi na slovensko ambasado v Madridu, NIJZ in mednarodno pisarno na┼íe fakultete. Po skupni diskusiji s star┼íi, smo se na koncu odlo─Źili, da je bolje ostati tukaj. Dobila sem sicer ponudbo slovenske ambasade, da se lahko vrnem domov, kar pa je zame pomenilo iti na vsaj 3 letali┼í─Źa in dva avtobusa. Kakorkoli se mi je zdelo bolj pametno ostati       ” zaprta ” v stanovanju, kot iti ─Źez vsa letali┼í─Źa, kjer bi skoraj zagotovo staknila virus.  

 1. Kako je odlo─Źitev, da ostane┼í v tujini, sprejela dru┼żina? 

Vsekakor sta bila star┼ía zaskrbljena, sploh zaradi vseh informacij, ki jih ┼íirijo mediji o stanju v ┼ápaniji. Zavedati se morate, da stanje, ki ga prikazujejo po televiziji in internetu o ┼ápaniji, v ve─Źini primerov velja za ve─Źja mesta, kot sta Madrid in Barcelona. Ne morem zatrditi, da je stanje pri nas drasti─Źno bolje, kot v ostalih mestih, ampak je vseeno bolj obvladljivo. Ko se je virus za─Źel z enormno hitrostjo ┼íiriti v Madridu, ┼íe pri nas ni bilo nobenega oku┼żenega. ┼Że takrat so bili sprejeti varnostni ukrepi za celotno dr┼żavo, zato Cartagena ni bila na tako velikem udaru.  
Prav zaradi vseh teh informacij sta bila star┼ía ┼íe bolj zaskrbljena. Vendar smo odlo─Źitev sprejeli skupaj. Posku┼íali smo se pogovoriti, predvsem pa sem jima razlo┼żila kak┼íno je stanje tukaj. 

 1. Ali sedaj po nekaj tednih, ob┼żaluje┼í odlo─Źitev, da si ostala v tujini? 

Ne. Svoje odlo─Źitve ne ob┼żalujem, ┼íe vedno mislim, da sem se odlo─Źila razumno in pravilno. Prav tako se nisem odlo─Źila na podlagi tega, kar lahko preberem na internetu ali na podlagi svojih ob─Źutkov, ampak sem se posvetovala z ambasado, NIJZ- om, mojo fakulteto v Mariboru in mojimi star┼íi.  

 1. Ali so drugi ┼ítudenti ostali v kraju, kjer si na izmenjavi ti?  

To─Źne informacije o ┼ítevilu Erasmus ┼ítudentov v Cartageni ┼żal nimam. Po moji oceni, pa bi rekla, da je ┼ítudentov, ki so ostali tukaj, pribli┼żno polovica.  

 1. Kako poteka ┼ítudij v tujini sedaj?  

Predavanja nam profesorji vsak dan nalo┼żijo na na┼ío spletno u─Źilnico, prav tako kot vse zapiske in gradiva. Ob enem pa imamo veliko seminarski nalog in projektov, ki so del ocene, zato se veliko ┼ítudentov posve─Źa delu le teh.  

Kakorkoli pa sem malce razo─Źarana nad mednarodno pisarno univerze v Cartageni, saj nam niso posredovali nobenih informacij o tem, kaj se dejansko dogaja. To je bil problem sploh za ┼ítudente, ki ne razumejo ┼ípansko in jim prebiranje spletnih strani ni bilo kaj veliko v pomo─Ź. Kljub temu pa nam tukaj izjemno pomagajo ┼ítudentje iz ESN Cartagene, ki so nam v veliko oporo in pripravljeni pomagati v kakr┼ínikoli situaciji se znajdemo.  

 1. Ali ste prejeli s strani slovenske univerze kak┼ína obvestila o tem, kako ravnati, in kak┼ína so bila ta?  

Najprej smo bili o stanju obve┼í─Źeni vsi ┼ítudentje, nato pa smo dobili tudi nekaj mailov samo tisti, ki smo na ┼ítudijskih izmenjavi v ┼ápaniji. Preko maila so nam posredovali kako ravnati v primeru oku┼żbe, prav tako pa na┼íe pravice o morebitni vrnitvi domov.  

 1. Kak┼íne so trenutne razmere v kraju, kjer si na ┼ítudijski izmenjavi?  

1. aprila je bilo v Cartageni (200.000 prebivalec) oku┼żenih 997 ljudi.  Celotna dr┼żava  je ┼íe vedno v karanteni in najslab┼íi ob─Źutek trenutno je ta, da ne vemo kako dolgo bo to trajalo. ┼ápanska vlada je ┼że od za─Źetka razglasitve karantene strogo prepovedala kakr┼ínakoli dru┼żenja, nakupovanja, sprehode – z izjemo slu┼żbe, obiska trgovine in lekarne. In glede pravil, ki so jih postavili so zelo striktni. Na ulicah je mo┼żno zaslediti ogromno policajev, ki spra┼íujejo ljudi kam so namenjeni in kaj potrebujejo. Kazni za kakr┼ínekoli druge aktivnosti na prostem v ─Źasu karantene pa se gibljejo od 500 do 2.000 eurov. Pred vstopom v trgovino si mora┼í obvezno nadeti rokavice, zraven tega omejujejo ┼ítevilo kupcev, tako da trgovine niso nikoli prepolne.  

 1. Kako poteka tvoj dan v karanteni?  

Veliko se posve─Źam stvarem za katere prej ” nisem ” imela ─Źasa, kot so telovadba, branje knjig in kuhanje. Vsak dan si posku┼íam organizirati v naprej, tako, da ni dneva, ki bi ga samo prele┼żala v postelji in se smilila sama sebi, ker sem obsojena ostati zaprta v stanovanju. Iz vsakega dneva posku┼íam potegniti kar se da najve─Ź. Kljub temu, da smo ┼ítudentje sami v svojih stanovanjih, smo v tem mesecu in pol navezali zelo tesne stike in ni dneva, da se ne bi sli┼íali. ─îeprav smo sami, se ne po─Źutimo osamljene, med seboj se podpiramo, se pogovarjamo, delimo razne kuharske recepte, dobre filme in serije in kljub temu se veliko presmejimo na ra─Źun vseh izku┼íenj, ki smo jih do┼żiveli pred karanteno. Definitivno pa ostajamo optimisti─Źni glede celotne situacije, veselimo se dni, ko bomo spet lahko brezskrbno hodili po mestu in se dru┼żili.  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.