Au Pair

Au pair je izraz, ki ga uporabljamo za družinskega pomočnika, ki prihaja iz tuje države. Kot au pair posameznik živi skupaj z družino, njegova glavna zadolžitev je skrb za mlajše otroke, ob tem pa lahko prevzame tudi nekaj drugih hišnih opravil. Družina au pair-ju poleg bivanja nudi tudi hrano in žepnino oziroma manjšo plačo. Delo au pair v Evropi in Severni Ameriki določa zakonodaja., ki  predpostavlja predvsem delovne pogoje in profil pomočnika. Delo je namenjeno mladim, ponekod so zaželene le ženske. V okviru dela kot au pair je določen delovni čas, ki preprečuje izkoriščanje posameznika.

Koncept dela prihaja iz Evrope, izraz ‘au pair’ pa v francoščini pomeni ‘enak’ ali ‘enakopraven’. Poudari torej, da au pair ni le uslužbenec, temveč tekom bivanja postane del družine. Pomemben aspekt dela je tudi spoznavanje kulture, pri čemer družina pomaga au pair-ju, da je čim bolj seznanjen in udomačen v okolju, v katerem biva.

Posamezniki se najpogosteje odločajo za delo v Evropi ali ZDA, vendar pa je koncept dela poznan po vsem svetu, saj posredniške organizacije najdemo v skoraj vseh državah razvitega sveta.

Au pair lahko postanemo preko posredniških organizacij, ki združujejo pomočnike in družine. Nekaterim organizacijam moramo plačati določen prispevek, v zameno pa nas povežejo z družinami, ki so jih ocenili kot verodostojne. Večinoma so vedno na voljo za podporo, ponujajo tudi različne tečaje, predhodno ali med samim obiskom. Nekatere organizacije ne zahtevajo plačila za registracijo in jih lahko izkoristimo za iskanje gostiteljskih družin in ko le to najdemo, nadaljujemo neodvisno komuniciranje z družino.

Alternativno si lahko družine, ki želijo au pair pomočnika, poiščete tudi povsem sami. Slednje je najlažje storiti preko socialnega omrežja, predvsem Facebooka, kjer je ogromno skupin ustvarjenih s tem namenom. Najdemo jih v iskalniku z geslom ‘au pair in (poljubna lokacija)’ (npr. Au-pair in Berlin, Au Pairs in Dublin,…). V omenjenih skupinah lahko spoznamo družine, ki iščejo au pair-ja ter najdemo veliko izkušenj ter nasvetov. V tem primeru se v tujino odpravljamo na lastno odgovornost in je potrebno temeljito preveriti situacijo, v katero se podajamo.

Največja in najbolj poznana au pair posredniška organizacija je Au Pair World.

STA poletno delo v Ameriki

Program Work Experience CCUSA v Sloveniji deluje že od leta 2000. Možnost programa poletnega dela v ZDA mednarodnim študentom omogoča spoznavanje ZDA na zelo svoboden, avanturističen način in z najmanjšimi možnimi stroški. Poletno delo v ZDA je najboljši in najcenejši način, da združite delo, potovanje in zabavo.

Vsako leto preko organizacije CCUSA na delo v ZDA odide preko 14.000 študentov s celega sveta. Program omogoča največ štirimesečno delo na številnih lokacijah po ZDA, predvsem so na voljo sezonska delovna mesta v turističnem sektorju. Na teh lokacijah čez poletje delajo večinoma študentje s celega sveta, ki svoje poletje želijo preživeti ob delu in zabavi v drugačnem okolju, z novimi prijatelji.

Pogoji za prijavo:

  • status študenta na eni izmed slovenskih fakultet/višjih šol, ne glede na državljanstvo (status dijaka žal ne zadostuje)
  • minimalna starost 18 let ter maksimalna starost 29 let na dan 1. maj 2018
  • znanje pogovorne angleščine
  • za Placement program je pogoj, da ste za delo na voljo vsaj tri mesece, hkrati pa mora biti prvi dan vaše razpoložljivosti za delo vsaj 30. junija ali prej.