Erasmus – semester tisočerih priložnosti

Erasmus – semester tisočerih priložnosti

Avtor: Nuša Širovnik

Fakulteta: Ekonomsko poslovna fakulteta

Kraj:

  • Myrtle Beach, South Carolina, ZDA
  • Varna, Bolgarija
  • Atene, Grčija

Izkušnja:

  • Work&Travel (ZDA)
  • Erasmus+ (Bolgarija)
  • Erasmus+ (Grčija)

Obdobje: 1. 3. 2018 – 31. 3. 2018

  • 20.6.2016 – 16.10.2016 (ZDA)
  • 10.2.2017 – 20.6.2017 (Bolgarija)
  • 1.10.2018 –  (Grčija)

Moja prva destinacija študentskega popotovanja je bilo turistično mesto Myrtle Beach v ameriški zvezni državi South Carolina, kjer sem v okviru programa Work&Travel našla poletno študentsko delo v trgovini Build a Bear. Sprva nekoliko zastrašujoča ideja se je spremenila v izredno zanimivo izkušnjo in po štirih mesecih raziskovanja Amerike sem vedela, da se moje študentsko potepanje šele začenja. Na dodiplomskem študiju sem Erasmus+ izmenjavo opravljala v bolgarskem mestu Varna, na podiplomskem pa sem izbrala kar dve destinaciji; prvi semester trenutno opravljam v Atenah, drugi semester pa bom preživela v Krakowu.

Čar študija v tujini je zame predvsem to, da se kljub temu, da si tujec, precej približaš življenju domačina. Pod površjem turističnih znamenitosti se skriva ogromno zanimivosti, ki jih kot turist običajno ne odkriješ. Ena najbolj bizarnih (ne)turističnih znamenitosti v Varni je zagotovo muzej voščenih lutk znanih oseb, imenovan »Retro muzej«. Gre za podoben koncept kot muzej Madame Tussauds, vendar so namesto hollywoodskih zvezd glavne atrakcije figure Putina, Stalina, Marxa itd. Zelo zanimiv in neobičajen muzej, ki je definitivno vreden obiska.

Vsem tistim, ki pa nekoliko neobičajne (ne)turistične znamenitosti iščejo v Atenah, pa priporočam obisk »ciganskega marketa«, ki ga vsak vikend prirejajo ob metro postaji Eleonas. Tam se da kupiti vse živo – oblačila, obutev, računalnike, mobitele, videorekorderje, CD-je, igrače, pohištvo, kolesa, rolerje … Večina stvari stane 1 €, tu pa tam se najde kaj za 2 € ali več. Svojo garderobo lahko v celoti zamenjaš za 20 €. Noro! Prav tako v Atenah priporočam obisk soseske Exarcheia, kjer domuje ogromno čudovitih kafičev in restavracij z okusno hrano, cela vrsta trgovin z vinil ploščami, glasbili, knjigami, second hand oblačili in obutvijo. V Exarcheiji je zelo težko najti košček stene, ki ga ne bi krasili grafiti. Gre za zelo dinamično sosesko, polno zanimivih ljudi. Najbolj zanimiv del študija v tujini so seveda ljudje – sosedje, prijatelji, sošolci, profesorji in sostanovalci iz vseh koncev sveta.

V Bolgariji sem dobila občutek, da Bolgari neradi komunicirajo v angleščini, zato mi je moja polomljena srbo-hrvaščina prišla zelo pogosto prav. Večina Bolgarov, s katerimi sem govorila, je bila presenečena, da kot Slovenka ne govorim ruščine, ki je v Bolgariji, predvsem med starejšimi, veliko bolj razširjen jezik kot angleščina. Po drugi strani pa mi v Grčiji neznanje grškega jezika nikoli ni povzročalo večjih težav, saj skoraj vsak Grk premore nekaj osnov angleškega jezika. V dobrem letu dni sem se naučila osnov obeh jezikov – bolgarščine in grščine.

Zraven jezikov pa se ob študiju v tujini naučiš še ogromno drugih stvari – o kulturah, ljudeh, načinu življenja in nenazadnje o sebi. Kaj sem se naučila? Preživeti v študentskem domu v Bolgariji, kjer si en hladilnik in en pralni stroj deli 15 študentov. Prilagoditi svoje življenje protestom in stavkam javnega prevoza, ki se v Atenah dogajajo skoraj vsak mesec. Iskati dogodivščine in potovati glede na zmožnosti svojega študentskega budgeta. Svoje destinacije izbiram glede na svoje trenutne finančne zmožnosti, saj si semestra ali celega šolskega leta v državi z višjim življenjskim standardom enostavno ne bi mogla privoščiti. Prav tako pa mi zato vsak semester ostane tudi kakšen evro za potovanja. Med semestrom v Varni sem obiskala Istanbul, Bukarešto ter številna bolgarska mesta in vasi. Tudi Atene so z vidika potovanj na zelo strateški lokaciji, saj so čudoviti otoki in priložnosti za dogodivščine na dosegu roke. Dva tedna pred začetkom semestra v Atenah sem po naključju našla priložnost za delo na grškem otoku Naxos, kjer sem v zameno za pomoč na konjskem ranču dobila prenočišče in brezplačne lekcije jahanja. Odličen in zelo unikaten »dopust«, za katerega se najbrž ne bi odločila, če moje Erasmus mesto od otoka ne bi bilo oddaljeno le nekaj kratkih ur plovbe s trajektom.

Odločitev za študij v tujini se na začetku zdi zelo velik korak. Vse je novo – fakulteta, država, kultura, jezik in ljudje, na koncu pa za dodaten stres poskrbi še kup papirjev, ki jih je pred odhodom treba urediti. Saj je res – študij v tujini je velik korak. Je pa tudi korak v pravo smer. Vsem, ki zbirate pogum za odhod, zato polagam na srce tale pocukran citat: »Life begins at the end of your comfort zone«. Pa srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.