Kako v času karantene potešiti svojo »wanderlust« dušo?

Kako v času karantene potešiti svojo »wanderlust« dušo?

Kaj je glavna stvar, ki gre po glavi popotniškim dušam, vendar lahko o njej trenutno le sanjamo? Potovanja! Žal, je ravno to tista stvar, ki je kljub obilici časa v tem obdobju pač ne moremo uresničiti. Kako torej v času karantene potešiti svojo »wanderlust« dušo in z mislimi odpotovati na oddaljene kraje, kljub temu, da čas preživljamo na domačem kavču?

Za vas smo zbrali nekaj nasvetov:

  • Osveži svoj »travel bucket list«

Kljub temu, da v tem trenutku izpolnjevanje želja s »travel bucket list« ni mogoče, še ne pomeni, da moramo svoje želje zanemariti ali nanje celo pozabiti. Načrtuj svoje naslednje potovanje, poišči kraje, ki si jih želiš obiskati, ugotovi, kaj želiš tam doživeti, preveri, kateri dogodki se bodo izvajali v prihodnje, kakšne so cene muzejev in ne pozabi vse zapisati v svoj »travel bucket list«. Sedaj imaš čas, da se resnično pripraviš na potovanje, da boš po koncu karantene v nizkem startu za izpolnjevanje svojih želja.

  • Nauči se novega jezika

Pandemija koronavirus je sicer za nekaj časa ohromila študijski proces, socialne stike in življenje, kot ga poznamo, kljub temu, pa to ni razlog, da bi se odpovedali svojim sanjam in priložnostim. Izkoristi ta čas za učenje tujega jezika, ki si ga že dolgo želiš, pa zato prej ni bilo časa, energije ali dostopnih informacij. Znanje tujega jezika ti bo v prihodnosti ne samo olajšalo potovanja, temveč tudi razširilo možnosti študija in dela v tujini ter ti prineslo prednosti na trgu dela. Zate smo izbrskali nekaj spletnih strani in aplikacij, ki ti bodo pri tem brezplačno pomagale: Duolingo, Drops, Memrise, Rosetta Stone, Busuu, Babbel.

  • Uredi fotografije s preteklih potovanj, jih razvij in ustvari album

Ali je kdo med nami, ki po vsakem potovanju, izletu, dogodku uredi in razvije fotografije ter si jih shrani v album? Stavimo, da vas je takih le nekaj odstotkov študentov. V času pametnih telefonov in digitalnih fotoaparatov večina fotografij ostaja tam, pristane na socialnih omrežjih ali pa se v najslabšem primeru izgubi ali zbriše. Kdaj bomo to sploh naredili, če ne sedaj, ko imamo časa na pretek? Razmere nam trenutno ne omogočajo potovanj, zato je to še en odličen način, kako obuditi spomine na pretekla potovanja in dogodivščine ter se vsaj z mislimi teleportirati na rajsko plažo ali v večmilijonsko svetovno prestolnico.

  • Združi videe s potovanj v travel vlog

Travel vloganje je v zadnjih nekaj letih doživelo velik porast na socialnih omrežjih in drugih kanalih, zato smo prepričani, da je tudi tebe, kot pravega sodobnega popotnika prevzela vlogomanija. Zagotovo imaš pri sebi shranjenih kar nekaj videov s preteklih potovanj, za katere še nisi našel časa, da bi jih združil v pravi travel vlog. Naredi to sedaj, deli vlog s prijatelji in jim pripravi pravo malo potopisno doživetje kar od doma. 

  • »Movie night«

Zagotovo med nami ni študenta, ki v tem času ni pogledal vsaj ene sezone priljubljene serije ali pogledal vsaj nekaj filmov. Da osvežimo tvoj seznam filmov, ki jih moraš pogledati, tokrat namesto kriminalk, grozljivk, komedij in romantičnih filmov preklopi na dokumentarce in filme, povezane s potovanji po svetu. Netflix ponuja veliko filmov, vezanih na to tematiko, mi ti jih naštejemo samo nekaj: Tales by Night, 180° South, Our Planet, Wild, Alone in Africa, Expedition Happiness, The Beach, Into the Wild, The Way, Under the Tuscan Sun, Wild, Encounters at the End of the World. Predlagaš še kakšnega?

  • Napiši prispevek o svojem zadnjem potovanju oziroma izkušnji v tujini

Si med tistimi, ki na potovanjih pišejo dnevnik in si beležijo vse dogodivščine? Če se ti to do sedaj ni zdelo smiselno, ti predlagamo, da zapišeš vsaj kratek blog oziroma prispevek o svoji nedavni izkušnji. Kje si bil? Kaj si tam počel? Koga si spoznal? Katero neznano jed si poizkusil? Ali se ti je zgodilo kaj nenavadnega? Kaj priporočaš na določenem potovanju in kaj odsvetuješ? Vse te izkušnje ti bodo v pomoč, ko se boš naslednjič odpravljal na podobno potovanje, lahko pa svojo izkušnjo deliš tudi z nami na portalu ŠMIC in s tem z namigi pomagaš drugim študentom.

  • Pošlji pismo svojim prijateljem v tujini

Vsak od nas ima iz preteklih potovanj in doživetij v tujini vsaj enega prijatelja, s katerim sta ostala v stiku tudi več mesecev ali let po tem, ko sta se nazadnje videla. V času digitalizacije je ohranjanje stikov zagotovo manj zahtevno, kot je bilo to nekoč, pa vendar, zakaj bi komunikacija potekala le preko spleta? Preseneti svojega prijatelja v tujini in mu pošlji pismo ali pa sam izdelaj razglednico svojega kraja (fotografiraj okolico, sebe z družino in mu natisnjene fotografije pošlji). Ne pozabi pripisati svojega naslova, da ti bo lahko tudi sam poslal pismo.

  • Nauči se skuhati/speči tradicionalno slovensko jed, ki jo lahko v tujini predstaviš svojim prijateljem

”Saj pa sem študent, kako pa preživim v študentskem domu, če si ne znam nič skuhati?” Že že, vendar če že pride do uporabe kuhinje v študentskih domovih, so to po navadi hitro pripravljene testenine z omakami na sto in en način, na hitro popečen zrezek in riž ali palačinke. Kaj pa tradicionalna slovenska kuhinja? Zadnji izziv, s katerim se lahko sicer zagriženi popotniki soočite v času karantene, je priprava tradicionalne slovenske jedi, ki je še niste pripravljali – ko boste naslednjič v tujini, boste to lahko pripravili tujim prijateljem in jim s tem vsaj malo popeljali v slovensko kulinariko.

Kaj pa ti? Kako ti ohranjaš pri življenju svojo popotniško dušo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.