Katere destinacije so trenutno varne za potovanje?

Katere destinacije so trenutno varne za potovanje?

Po mesecih negotovosti med svetovno pandemijo optimizem spet narašča. Države počasi znova odpirajo svoje meje in ljudje si znova želijo potovati. 

 Vse oči so zdaj usmerjene v nadaljnje korake turistične industrije, ali in kako bodo proaktivni pri dodeljevanju zaskrbljenih popotnikov. Na tem seznamu so opisane številne destinacije po vsem svetu, ki jih je Evropski Svet uradno označil za varne. (Naslednji seznami se lahko posodabljajo v skladu s tekočim pregledom Sveta EU). 

 Evropski svet je pri določanju, katere države nečlanice EU veljajo za varne, sprejel tri sklope meril: 

 1. Epidemiološka merila. Država mora pokazati sposobnost, da znatno zmanjša in stabilizira širjenjekoronavirusa za daljše obdobje. Značilni za to so zmanjšani primeri novih okužb, hospitalizacij in število bolnikov, ki se zdravijo na intenzivni negi. 
 1. Zadostna zmogljivost zdravstvenega sistema. Država mora imeti ustrezne stopnje zasedenosti enot za intenzivno nego, kar med drugim vključuje zadostno število bolniških postelj, potrebne farmacevtske izdelke ter usposobljeno in zadostno število zdravstvenega osebja za oskrbo okuženih bolnikov.
 1. Ustrezna zmogljivost spremljanja. Država mora imeti ustrezne preizkusne centre za obsežne zmogljivosti za odkrivanje in spremljanje primerov okužbe. Poleg tega jepotrebno prostore za testiranje dopolniti z ustreznimi sposobnostmi sledenja stikov, da se izolira in ovira nadaljnje širjenje okužb. 

Seznam držav varnega potovanja po Evropskem Svetu 

15. junija,je Evropska komisija države EU pozvala, naj odpravijo omejitve potovanja in s tem podelijo svobodo gibanja in turizma po vsej Evropi, 22. oktobra pa je Evropski Svet državam, ki niso članice EU svetoval naj postopoma odpravijo omejitve potovanja. Te države so:  

 • Avstralija Japonska   
 • Nova Zelandija 
 • Ruanda 
 • Singapur 
 • Južna Koreja 
 • Tajska 
 • Urugvaj 
 • Kitajska 

To priporočilo velja tudi za prebivalce Andore, Monaka, San Marina in Vatikana. Prav tako so del priporočila Evropskega Sveta tudi štiri pridružene schengenske države: Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica.  

 V primeru Združenega kraljestva so državljani in prebivalci še vedno zajeti v prehodni fazi brexita. To pomeni, da popotniki iz Združenega kraljestva in njihovi družinski člani še vedno lahko prosto potujejo znotraj EU, dokler se 31. decembra 2020 to prehodno obdobje ne konča. 

 Hkrati Svet državam članicam tudi svetuje, naj odpravijo sedanjo prepoved vstopa za prebivalce posebnih upravnih regij Kitajske Hongkong in Macao-a, ko slednje ponovno odprejo meje za državljane EU. 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.