Kreativna sedanjost – boljša prihodnost!

Kreativna sedanjost – boljša prihodnost!

Avtor: Vid Hrovat

Kraj: Maribor, Slovenija

Izkušnja: Konferenca

Obdobje: 2.7.2018 – 11.7.2018

Dobrodošli na SCiM!
 
Oddelek za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru že vrsto let organizira mednarodno konferenco »Student Conference in Maribor«, ali krajše – SCiM. Ta velja za eno izmed največjih študentskih konferenc v Sloveniji.
 
Začetki konference segajo v leto 1996, ko se je izvajala pod drugim imenom. Ob deseti obletnici, pa je dobila obliko, v kateri se izvaja še danes. Na deset-dnevni konferenci se vsako leto zbere približno 60 udeležencev iz več kot 25 držav iz celega sveta. Namen konference je izobraževanje, pridobivanje neformalnih znanj in referenc, spoznavanje tujih kultur in pa seveda druženje. Vsako leto se SCiM-u dodeli tema, ki je rdeča nit predavanj. Teme so se skozi leta občutno razlikovale, saj so se prilagajale aktualnim globalnim vprašanjem. Kasneje so zajemale predvsem debate, ter teoretične in praktične delavnice na raznolike teme; od mednarodnih odnosov, pa do napredne uporabe digitalne tehnologije.
 
Tema letošnje konference nosi naslov »Creative present – better future«, nanaša pa se na veščine in znanja, ki nam na takšen ali drugačen način pripomorejo v prihodnosti. Delavnice izvajajo strokovnjaki, delijo pa se na pet področij: Prva delavnica je posvečena grajenju osebne znamke, v drugi se bomo dotaknili recikliranja in zakaj je pomembno, tretja se ukvarja s podjetništvom in poslovanjem, četrta se osredotoča na zdrav način življenja, v peti pa se bomo dotaknili 3D tiskanja.
 
Delavnice se izvajajo dopoldan, popoldanski del pa je namenjen spoznavanju naše prelepe države in sproščanju. Udeleženci se naučijo osnov slovenskega jezika, se sprehodijo po Pohorju, obiščejo vinsko klet in se okopajo na Mariborskem Otoku. Večerni del je namenjen predvsem druženju in sproščanju. Program vsebuje vse najbolj odcufane zabave; spoznavni večer z igrami, havajsko rajanje na mivki, disko in mednarodni večer, kjer udeleženci predstavijo svojo narodno kulturo, hrano in predvsem pijačo. V vsem tem, pa se še vseeno najde čas za sproščen pohod na Piramido z baklami in druženje ob kvizu. Za piko na i pa poskrbi dvodnevna ekskurzija, ki izkoristi kompaktnost Slovenije in udeležence popelje na pot od znamenitosti, do znamenitosti. Ponudi jim možnosti plovbe po blejskem jezeru, občudovanja kraških jam in skok v morje, s pogledom na prelepo slovensko obalo.
 
Dan na SCiM-u je, kljub pestremu programu, prijeten in poln edinstvenih doživetij. Malo za tem, ko sonce poboža Maribor… kar nekaj ur za tem… se udeleženci prebudijo v dijaškem domu Dravi in se odpravijo na odličen zajtrk. Ekipa jih nato odpelje na delavnice, ki trajajo do kosila. Udeleženci absorbirajo znanje, organizacijska ekipa pa se takrat že pripravlja na popoldanske aktivnosti in večerni del. Po zasluženem počitku po obilnem kosilu, se vsi skupaj odpravimo na lokacijo, kjer se odvijajo prej omenjene popoldanske aktivnosti. Udeleženci, navdušeni nad slovensko hrano, seveda zahtevajo še večerjo, ki jih priskrbi z energijo za zabavo pozno v noč. Prostega časa pa je ravno prav, da se utrdijo na novo spletena mednarodna prijateljstva, ki trajajo celo življenje.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.