Leberkäse, Guido, Gemma Pratersauna Oida!

Leberkäse, Guido, Gemma Pratersauna Oida!

Avtor: Patricija Rajšp

Fakulteta: Medicinska fakulteta Maribor

Kraj: Dunaj, Avstrija

Izkušnja: Študijska izmenjava Erasmus +

Obdobje:

Prva izmenjava: 01. 09. 2015 – 30. 6. 2016

Druga izmenjava: 01.10.2017 – 30.6.2018

»Kdor gre na Dunaj, naj pusti trebuh zunaj«, »Cesarsko mesto«, »dunajski zrezek« in podobno so fraze, na katere pomislimo, ko beseda teče o avstrijski prestolnici. Hujšali že ne bomo; cesarja tako ali tako ni, je sam en velik grad, poln tistih krivookih turistov; dunajski zrezek pa se sigurno lahko skrije za tistim, ki ga v nedeljo po goveji juhici na mizo prinese moja mama. Zakaj sploh oditi v tujino torej, sploh na Dunaj, če imamo tako ali tako vse doma?!

Sama sem že prekaljeni Erasmus maček, saj sem na Dunaj odšla na Erasmus študij že v študijskem letu 2015/2016, drugič v študijskem letu 2017/2018, trenutno pa v sklopu Erasmus prakse obdelujem bolniške in operacijske sobe Splošne bolnišnice Dunaj. Sem popolnoma normalen človek z normalnim intelektom, živim normalno življenje in jem normalno hrano. Če ste tudi vi normalni (čeprav sem prepričana, da niste le to), ste primerni kandidat za Erasmus izmenjavo. V sledečem besedilu bom poskušala dokazati na svoji izkušnji, zakaj torej oditi v tujino.

Vsak začetek je težak. Še posebej, ko se kot nadobudni Erasmus želiš prijaviti na izmenjavo, pa si popolnoma zmeden, saj imajo univerze gostiteljice povsem drugačne kurikulume. Ob številnih kontaktiranjih mednarodnih pisarn, nosilcev predmetov, ki jih boš opravljal v tujini, pomoči Erasmus koordinatorjev na lastni matični univerzi in predvsem lastnega trmastega brskanja po spletu ob že skorajda nespodobnih urah sčasoma postaneš »Wunderkind« na področju študijskega programa. Izpolniš Learning Agreement for Studies in ko imaš vse podpisano tako s strani matične univerze, kot tudi univerze gostiteljice, je administrativni del zaključen … šala! Ko greš v Avstrijo, moraš računati na ogromno administrativnih opravil, saj je to državni šport in priljubljeni hobi. Ampak ob ustrezni motivaciji zmoreš vse. 

Administracija in pravila so srce Avstrije, tako da je tudi prevoz do Dunaja natančno organizirana stvar. Na račun odlično organiziranih avstrijskih železnic se lahko iz Maribora do Dunaja zapelješ že za 19 eur (ne delam reklame zanje, je pa dejstvo, da je javni prevoz tako poceni).

Dnevi izmenjave se začnejo približevati, ti pa se vsak dan zbujaš z grenko-sladkim priokusom v ustih, saj se po eni strani izmenjave veseliš, po drugi strani pa si tudi nekoliko nervozen. Na tej točki pride v poštev temeljita priprava. Sama sem se pred prvim Erasmus študijem zato prijavila na intenzivni tečaj nemščine, da sem jo malo osvežila, hkrati pa tudi spoznala druge Erasmus študente. Tečaj je bil super izkušnja in mi je prilil elana za prihajajoče leto, vse ostalo znanje nemščine pa sem pridobila pri predavanih, seminarjih in delu na bolnišničnih oddelkih.

Po tečaju nemščine sem pričela z Erasmus študijem na Medicinski univerzi Dunaj, drugo izmenjavo pa sem začela kar na suho. Medicinska univerza Dunaj je ogromna, ima 800 študentov na letnik in sestoji iz več delov. Če si bolj na začetku študija (na prvi izmenjavi sem to bila), imaš predavanja bolj na raznih inštitutih, medtem ko sem lansko leto veliko časa preživela v Splošni bolnišnici Dunaj, v prostorih katere se nahaja večji del predavalnic, kjer se izvaja klinične predmete. Na obeh izmenjavah sem bila zelo zadovoljna, saj Erasmus študentje nimajo na Medicinski univerzi nobenih privilegijev, so vključeni v študijski vsakdan prav tako, kot ostali, in morajo na koncu izkazati popolnoma enaka znanja kot redni študentje. To služi ne samo pridobivanju kakovostnega znanja na področju študija, temveč tudi jezika. Študijski program lahko ocenim kot odličen, zelo sem zadovoljna z znanji, ki sem jih osvojila tekom obojih izmenjav.

Sama študiram medicino, in kaj hitro sem ugotovila, da je Dunaj mesto, kjer kar mrgoli medicinskih kongresov. Tako sem s prijateljico (še ena Erasmus študentka) skoraj vsak vikend posedela na enem ali drugem kongresu, kjer sva z veseljem spremljali novosti na področju medicine.

Življenje na Dunaju je vznemirljivo, saj avstrijska prestolnica ponuja ogromno možnosti prav vsak dan. Tako lahko greš en dan v živalski vrt, spet drug dan skakat na trampolin, tretji dan s čolničkom po lepi modri Donavi, četrti na zanimivo predavanje, peti dan na »Leberkäse«, šesti dan na rojstnodnevno zabavo, na zanimivo razstavo itd. Mesto je vedno polno turistov in vsak dan se nekaj dogaja. Sama sem s fantom včasih odšla na kakšno predavanje, v kino, predvsem pa sem ogromno hodila v fitnes, ki je na Dunaju neverjetno poceni.  Za vsakogar se najde nekaj, nikoli se ne dolgočasiš.

Morda ste slišali, da so Dunajčani godrnjavi in ozkogledni, vendar sem imela z njimi veliko dobrih izkušenj. V moji skupini sta bila dva Dunajčana in en Nemec, pa vendar smo se super razumeli in se veliko družili. Na večernem špricerju ali dveh, se razume.

Življenje je resda dražje kot v Mariboru. Nakup v trgovini te lahko kar pošteno udari po žepu, tudi hrana v restavraciji je lahko draga, vendar na to pač moraš računat, ko greš v tujino. Na točki stroškov bi omenila še nastanitev; tekom svoje prve izmenjave sem bila v študentskem domu, tekom druge pa sva s fantom najela stanovanje v bližini bolnišnice. Tako kot hrana, je tudi nastanitev bistveno dražja kot v Mariboru.

Če potegnem pod vse moje izmenjave črto, bi rekla, da se Erasmus študij, predvsem v Avstriji, izplača. Sama sem pridobila ogromno novih znanj in izkušenj, še zdaj pa sem v kontaktu s številnimi Erasmusi in tudi staroselci dunajske univerze. Če bi lahko še enkrat šla skozi vse, bi to vsekakor naredila.

Sedaj pa imaš to priložnost ti! Zagrabi jo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.