Poučevanje angleščine v tujini

Poučevanje angleščine v tujini

Zamislite si, da dobite priložnost poučevanja angleščine v tujini. Izpolnite vso potrebno dokumentacijo, kupite letalsko karto, spakirate kovčke in odletite na plačano prakso v Turčijo, Egipt, Indijo, Brazilijo, Kitajsko ali katero drugo privlačno državo. Poučevanje angleščine v tujini je prav gotovo neprecenljiva izkušnja za vsakega študenta, ki si želi po študiju poučevati. Težava se pojavi, ko ne veste, kje začeti z iskanjem praks.

Veliko število bolj ali manj dobro plačanih praks ponuja mednarodno društvo AIESEC. Poučevanje tujih jezikov traja od nekaj tednov pa vse do celega leta. Zakaj torej ne bi izkoristili poletnih počitnic in le te doživeli nekoliko drugače, ali pa kar celoten absolventski status preživeli v tujini? Nekatere od teh priložnosti zahtevajo status študenta, vendar na srečo ne vse. To pomeni, da se lahko odpravite po izkušnje v tujino tudi po končanem študiju.

 

 

 

Pri celotnem procesu vam pomagajo člani društva AIESEC. V fazi iskanja prakse vam dajo navodila, kako najhitreje poiskati prakso, ki je za vas najbolj primerna. Pred odhodom v tujino organizirajo pripravljalni seminar, kjer dobite dodatne informacije o praksi, vizah in celotnem postopku mobilnosti. Ko prispete v tujino, za vas poskrbi lokalni odbor društva AIESEC. V večini primerov to pomeni prevoz od letališča do namestitve, ki jo prav tako priskrbijo oni. Kasneje sledi pripravljalni seminar, kjer vam dajo vse potrebne informacije o praksi in življenju v tem mestu nasploh. Tekom mobilnosti organizirajo tudi razna druženja, da se kar se da dobro integrirate v družbo tudi izven prakse.

 

 

Kar se tiče zahtevane izobrazbe je ponovno veliko odprtih možnosti. Za večino daljših praks je pogoj zaključen dodiplomski študij, pri nekaterih krajših praksah pa zadostuje že ustrezna stopnja znanja tujih jezikov in izkušnje s poučevanjem otrok in mladostnikov.

Nekatere krajše prakse niso plačane. V teh primerih je za vas pokrit strošek bivanja, v večini primerov pa vam nudijo tudi vsaj en obrok hrane dnevno, kar pomeni, da za bivanje potrebujete le minimalno količino svojih sredstev. Daljše prakse so običajno plačane. Pri teh lahko plače presežejo tudi 1000 USD, vendar večina plač zadostuje za namestitev in hrano, s skrbnim varčevanjem pa vam ostane nekaj denarja tudi za potovanja in zabavo.
Seveda pa lahko za večino teh mobilnosti prejmete tudi Erasmus+ štipendijo, ki je v primerjavi s štipendijami za študij v tujini bistveno višja.

 

 

Kaj torej omogoča AIESEC? AIESEC ponuja prakse v tujini, ki trajajo od nekaj tednov pa vse do celega leta. Pri krajših praksah je običajno priskrbljena namestitev in dnevni obrok, pri daljših pa prejmete plačo, ki vam krije bolj ali manj vse stroške v tujini. Poleg plačane prakse lahko prejmete tudi Erasmus+ štipendijo. Pri celotnem procesu vam pomagajo člani društva AIESEC. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.aiesec.si.