Prostovoljno delo – zapravljanje prostega časa ali investicija v prihodnost?

Prostovoljno delo – zapravljanje prostega časa ali investicija v prihodnost?

Velikokrat slišimo, kako si predvsem študentje želijo nabrati izkušnje na različnih področjih, ki bi jim kasneje koristile pri iskanju zaposlitve in prinesle dodatno vrednost. Vedno znova se najdemo v zanki izkušenj in dela. Brez izkušenj ne dobiš dela, vendar brez opravljenega dela ne moreš imeti izkušenj. Prav tukaj je lahko rešitev prostovoljno delo. 

Veliko mladih ob teh besedah najprej pomisli, da si s prostovoljnim delom ne bodo mogli plačati kosila in mesečnih stroškov, torej to ni smiselno opravljati. Kot da opravljanje študijskih obveznosti in študentskega dela ni dovolj. Mislim, da je vseeno to težko razložiti, dokler ne poskusiš in se naenkrat zaveš, da ne moreš odnehati. 

Vedno sem imela milijon krožkov in obveznosti ter verjela da bolj kot si zaposlen, bolje znaš izkoristiti ure v dnevu ter na koncu zaspati z nasmeškom in zadovoljnostjo. Hitro po vpisu na faks sem bila navdušena nad številnimi aktivnostmi, ki jih izvaja Društvo študentov medicine Maribor. Medtem, ko so sošolci bili izključno fokusirani na predelavo gradiva, sem sama vedela, da želim svoja študentka leta izkoristiti. Po prvih parih mesecih sem se pridružila upravnemu odboru društva kot vodja projektov, čeprav še sama nisem vedela, kaj sploh delo zajema. Tako sem se nevede zavezala opravljati povprečno tri ure na dan prostovoljno projektno delo, skozi katerega sem nadzorovala delovanje 18. letnih projektov in pri vseh aktivnostih pomagala predsedniku pri samem vodenju.  

Brez izkušenj sem vso svoje znanje z aktivnim učenjem in spraševanjem oseb okoli mene z zagnanostjo in voljo pridobila več kot bi lahko izkušnje same po sebi pomenile. Tudi danes sem prepričana, da vsako delo veliko bolje opravi nekdo, ki ima zagon in željo, kot nekdo ki ima namesto tega samo izkušnje.  

Seveda ima takšno delo veliko prednosti in slabosti – ljudje velikokrat kritizirajo delo in so osredotočeni predvsem na tvoje napake in tisto, kar nisi uspel narediti. Na srečo sem srečala veliko več takšnih, ki se nam je za delo izjemno zahvalilo. Hvaležni so bili za pomoč in informacije, ki smo jih zagotavljali ter nas prosili, naj nadaljujemo s poslanstvom.  

Velikokrat se najdeš v zadregi, saj si želiš organizirati dogodek, za katerega bi potreboval finančno sredstva. Pogosto je za kvalitetno organiziran kongres potrebno pokriti stroške prostorov, grafičnega oblikovanja, tiskanja brošur, majic, potnih stroškov predavateljev, pogostitve … Tudi tukaj to predstavlja novo priložnost, saj lahko preko razpisov in dogovarjanja s podjetji za sponzorska sredstva vse stroške pokriješ, hkrati pa dobiš veliko novih kontaktov podjetij, ki predstavljajo prihodnje partnerje ali možne delodajalce. 

Seveda bi se prostovoljno delo nikakor ne posveča enemu področju. Lahko pomagaš posamezniku, organiziraš konferenco ali izobraževanje ali pa organiziraš koncert. Omejuje te v večini samo tvoja domišljija in drznost, za vse ostalo se vedno najde rešitev. 

Po enem letu opravljanja dela, sem se odločila nekoliko bolj posvetiti mednarodnim vodam ter prevzela vodstvo projekta, ki se je ukvarjal z mednarodnimi izmenjavami. Tudi tukaj nisem imela izkušenj, bil pa je nov izziv, ki sem ga lahko osvojila. V tednu dni sem se naučila vse postopke in preučila dokumente ter prevzela nadzor nad izmenjavami v Mariboru, kasneje pa postala tudi nacionalni koordinator.  

V sklopu aktivnega delovanja v vseh teh društvih sem dobila ogromno referenc, izkušenj in pa predvsem novih poznanstev ter prijateljstev. Na ta račun sem pridobila veliko spominov, dodatkov v CV ter študentskih del in del na raznih projektih.  

Kot predstavnik določene funkcije, z nazivom pride tudi ogromno odgovornosti, hkrati pa tudi novih priložnosti. Skozi svoje delo sem se lahko udeležila številnih mednarodnih dogodkov, kjer sem svoje znanje dodatno izpolnjevala, hkrati pa je vsak dogodek predstavljal še eno stopničko višje, ki sem jo lahko dosegla pri svojem delu. Tako sem v preteklih letih obiskala številne kraje in države: Barcelono, Brno, Prago, Quebec, Montreal, Hurghado … Letos sem dva tedna v marcu uspela preživeti tudi v Ruandi ter se v preteklosti udeležila tudi enomesečne mednarodne raziskovalne izmenjave na Ameriški univerzi v Beirutu, kjer šolnine znašajo okoli 40,000 dolarjev letno.  

Veliko stroškov, ki jih imaš s participacijo, potnimi stroški in hrano ter namestitvijo, se pogosto lahko krije iz proračunov društev, seveda po dogovoru s predstavniki in razpoložljivimi financami. Seveda dodatne stroške ali morebitne oglede in podaljšane nastanitve kriješ sam, vendar je ta delež v primerjavi z ostalim, običajno znatno manjši. Res je, da je običajno v posamezno delo potrebno vložiti ogromno časa, ter na raznih izobraževanjih nimaš na voljo časa za raziskovanje in igranje vloge turista, vseeno pa lahko s kančkom iznajdljivosti vidiš doživiš vsak dan nove stvari. Tudi če moreš za to žrtvovati kakšno uro spanja več.  

Za zaključek, s prostovoljnim delom se ukvarjam že par let in vsakič, ko pogledam nazaj in vidim vse izkušnje in priložnosti, ki mi jih je ponudilo, ne bi tega nikoli želela izpustiti in sem hvaležna za vse. Z delom v društvih sem spoznala najboljše prijateljice, ustvarila mednarodne kontakte, pridobila izkušnje na mednarodnih srečanjih ter videla, kaj vse lahko doživiš in ti svet lahko ponudi. Res je, da na koncu meseca ne dobiš izplačila na bančni račun, dobiš pa priložnost. Priložnost za poznanstva, potovanja, reference in osebno rast. 

Na koncu dneva te takšnega kot si, oblikuje vsako tvoje dejanje. In kaj boš naredil zdaj? 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.