Spominki s potovanj

Spominki s potovanj

Avtor: Jana Lončarič

Fakulteta: Fakulteta za zdravstvene vede Univerza v Mariboru

Kraj: različni kotički sveta

Izkušnja: Erasmus + projekti (mladinske izmenjave, mednarodna usposabljanja)

Obdobje: 2015 – v teku

Kot otrok sem se s starši enkrat na leto odpravila na počitnice na Hrvaško, tako kot to počnejo mnoge slovenske družine. Starši so mi vedno dovolili, da sem si izbrala dva spominka, enega zase ter enega za najboljšo prijateljico. Mnoge izmed teh hranim še danes in priznam, da sem to navado ohranila tudi sedaj, ko se po svetu potikam sama.

Moje samostojno odkrivanje tega čudovitega sveta se je pričelo nekje leta 2015, ko sem zbrala pogum, kupila letalsko karto do Londona in spakirala kovček. Odločila sem se, da želim videti Buckinghamsko palačo, London Eye, parlament in Big Ben oziroma “The Great Bell” kot je njegovo uradno ime. Ker je bilo to moje prvo potovanje, sem vse splanirala do potankosti – od tega kako priti do hostla, do tega kdaj in kje bom jedla. Za “ziher” sem si naložila še GPS aplikacijo, ki deluje tudi brez interneta. London je bil super izkušnja, saj sem se prvič v življenju zanesla samo nase. Ugotovila sem, da je potovanje sila preprosto ter da svet sploh ni tako temačen in nevaren kot vsi pravijo. Od takrat naprej, zame ne obstaja meja. Pot me je vodila v večino evropskih držav, Ciper, Bolgarijo, Grčijo, Rusijo, Kazakhstan, Portugalsko, Združene države Amerike in Armenijo.

Nekaj potovanj sem opravila samostojno, v Rusiji sem opravljala Erasmus+ študijsko izmenjavo, v ZDA sem bila na Work&Travel programu, vse ostalo pa sem izkoristila Erasmus+ projekte preko ne vladnih organizacij.
Mnogi mladi poznajo Erasmus+ samo preko študijskih izmenjav, kjer del študijskih obveznosti opraviš v tuji državi, le-te pa so nato formalno priznane na matični fakulteti. Temu se reče formalna veja Erasmus+, poleg te, pa obstaja še ne formalna veja, ki se izvaja preko ne vladnih organizacij kot so mladinska društva, zavodi, študentske organizacije … Preko takšnih projektov, združiš prijetno s koristnim, saj so namenjeni učenju mehkih veščin, ki jih mladi v okviru študija velikokrat ne pridobimo dovolj, so pa zelo pomembne pri iskanju zaposlitve, hkrati pa odkrivaš nove države in kuješ nova prijateljstva. Kljub temu, da bom v kratkem prejela naziv diplomirana medicinska sestra, sem se učila o podjetništvu, coachingu, fotografiji, kritičnem razmišljanju, medkulturnem dialogu ter tudi o tem, kako naročiti pivo v 5 različnih jezikih in kako plesati Sirtaki. Ne samo, da taki projekti ponudijo mnogo koristnega znanja, tudi finančno so, še posebej študentom, zelo ugodni. Erasmus pokrije potne stroške ter stroške nastanitve v času projekta. Velikokrat se lahko tudi dogovoriš z organizatorji projekta, da ostaneš nekaj dni dlje in se malo potikaš in raziskuješ  okoli, kjerkoli že boš. Trenutno sem na Danskem, kjer se učim o socialnih medijih ter kako kritično izbirati informacije s katerimi smo dnevno bombardirani iz vseh strani. Obiskala sem že bližnje mesto Slagelse, v načrtu pa še imam nekaj dni preživeti v prestolnici.

Razmišljam, kaj bom poleg novih prijateljstev in zamisli odnesla s tega potovanja. Obesek za mojo najboljšo prijateljico ter nekaj sladkega za domače, zase pa menim, glede na to, da nam kuharice kuhajo odlično kurdsko kulinariko (organizator je kurdskega porekla), zagotovo vsaj en dodaten kilogram.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja