Štipendije in financiranje

Študent si lahko v času študija na območju Slovenije pridobi kar nekaj različnih štipendij. Najbolj uveljavljene so državne štipendije, ki jih lahko pridobijo študenti s slabšim socialnim položajem. Druge zelo pogoste štipendije za študente so Zoisove štipendije, ki se podeljujejo izredno nadarjenim študentom, pogoji za pridobitev pa so visoka povprečna ocena in dosežen izjemen dosežek. Nekoliko manj pogoste so kadrovske štipendije, ki jih delno financira državni sklad, delno pa so financirane s strani bodočih delodajalcev. Vse o tem, kako pridobiti štipendijo na območju Slovenije, najdete tukaj:

Slovenska štipendija in štipendija programa Erasmus+ se ne izklučujeta.

Študenti imamo kar nekaj možnosti za pridobitev štipendije tudi v tujini. Največ informacij o tem, kako lahko pridobite štipendije za študij v tujini, najdete na povezavah:

Za vse študente, ki se odločijo za odhod v tujino preko programa Erasmus+, obstaja poseben štipendijski sklad. Slovenska štipendija in štipendija programa Erasmus+ se ne izključujeta, zato obstaja možnost prejemanja obeh hkrati. Višina štipendije programa Erasmus+ je odvisna od tega, v katero državo študent odpotuje:

Skupina 1

450€/mesec

Programske države z visokimi stroški bivanja

Avstrija
Danska
Finska
Irska
Italija
Lihenštajn
Norveška
Švedska
Švica
Velika Britanija
Skupina 2

400€/mesec

Programske države s srednjimi stroški bivanja

Ciper
Češka
Grčija
Hrvaška
Islandija
Luksemburg
Nemčija
Nizozemska
Portugalska
Slovenija
Španija
Turčija
Skupina 3

350€/mesec

Programske države z nižjimi stroški bivanja

Bolgarija
Estonija
Latvija
Litva
Madžarska
Makedonija
Malta
Poljska
Romunija
Slovaška