Vpliv pandemije na prihodnost potovanj

Vpliv pandemije na prihodnost potovanj

Medtem, ko je letošnje leto najpogostejša razprava med popotniki zagotovo ta, kdaj bomo spet lahko potovali in kako se zavarovati pred širjenjem virusa med potovanjem, pa moramo pomisliti tudi na to, kakšna bodo potovanja v prihodnosti. Za vas smo zbrali nekaj zelo verjetnih scenarijev, ki jih lahko pričakujemo ob našem naslednjem težko pričakovanem vandranju.  

POTOVANJA SO IN BODO LUKSUZ 

Potovanja so luksuz – to smo po letošnji krizi, ki se bo najverjetneje nadaljevala ali pa vsaj pustila posledice v prihodnjih letih, zagotovo ugotovili že vsi. Tukaj ne ciljamo na materialni luksuz in premožna potovanja, saj smo prav na ŠMIC portalu usmerjeni v promocijo raziskovanja tujine za študentom prijazen proračun. Luksuz nam bo v prihodnje predstavljalo kakršno koli potovanje ali bolje rečeno prečkanje domače državne meje. Kljub temu, da nam potovanja nikoli niso bila samoumevna, pa se obenem pri tem nismo nikoli počutili omejene, in roko na srce, si iskreno nismo mislili, da bo to kdaj drugače. Po situaciji, ki smo ji priča letos, bomo v prihodnje zagotovo še bolj cenili vsak spontan izlet v sosednjo državo, obisk katere od evropskih prestolnic ali večtedensko potovanje med državami tretjega sveta. 

PREHOD NA RAZISKOVANJA Z OSEBNIMI AVTOMOBILI 

Okolje letal, vlakov, ladij in avtobusov je bistveno bolj ugodno za širjenje bolezni, poleg tega pa tovrstno potovanje v večini primerov zahteva rezervacijo vnaprej, kar pa zna biti tvegano v primeru, da se na potovanje zaradi omejitev ali povečanega širjenja bolezni ne moremo podati. V kolikor so meje odprte, naj vas to ne omeji, odpira se namreč odlična priložnost za raziskovanje novih krajev kar z osebnim avtomobilom. Ta oblika potovanja je bila v zadnjih letih z razmahom nizkocenovnih letov nekoliko pozabljena, a brez skrbi. Roadtripi so nazaj! In kakšne so dodatne prednosti potovanja z avtomobilom? Na tako potovanje se lahko odpravite kadarkoli, predstavljajo ugoden način potovanja (še posebej v primeru, da se vas na pot odpravi več), na samem potovanju imate več svobode glede urnika in lokacij, obenem pa lahko s seboj vzamete več prtljage.  

MANJ POVPRAŠEVANJA PO NAJBOLJ OBISKANIH TURISTIČNIH DESTINACIJAH  

Zagotovo eden bolj pozitivnih rezultatov dolgotrajnejšega vpliva pandemije je dramatično zmanjšanje prekomernega turizma. Večino ljudi najbolj privlačijo kraji, o katerih drugi ves čas govorijo, objavljajo fotografije, pišejo bloge in snemajo vloge. Posledično so ti kraji vedno bolj priljubljeni in obljudeni, kar pa v realnosti ne pomeni perfektne kulise za večino popotnikov. Verjetno tudi vas odvrne misel na to, da bi se ob svetovno znanih atrakcijah z ramo ob rami prerivali z nekaj milijoni drugih turistov, ki vam, mimogrede pokvarijo tudi vse umetniške fotografije. Naj vam bo to v prihodnje vodilo in priložnost za odkrivanje manj znanih in turistično obleganih krajev. Tako boste ne le odkrili še povsem neznane lokacije, pač pa tudi podprli tamkajšnjo lokalno skupnost, pripomogli k upočasnitvi negativnega vpliva turizma na okolje ter si ustvarili edinstven spomin.  

 

USMERITEV V TRAJNOSTNI TURIZEM 

Globalna kriza povezana s koronavirusom je imela nekaj nepričakovanih pa vendar pozitivnih posledic tudi na naravo in okolje, v katerem živimo: bistveno so se zmanjšale emisije toplogrednih plinov, veliko živali se je vrnilo v naravne habitate, povečala pa se je tudi vzreja zaščitenih vrst flore in favne, ki se pojavljajo na območjih, ki so sicer preplavljena s turisti. Da bi se tovrstno stanje ohranilo tudi po ponovnem zagonu turizma, naravovarstveniki še glasneje spodbujajo razvoj trajnostnega turizma, katerega glavna mantra je prinos čim manj negativnih učinkov na okolje. Čeprav trajnostni turizem nikakor ni novost, pa imamo v teh časih priložnost videti rezultate, ki bi jih sicer le ta lahko prinesel za naš planet. Mogoče je letošnja situacija dobra za premislek in spremembo v načinih našega potovanja v nadaljnje, ki naj vključujejo več trajnostnih korakov. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.